Over Bo

dE carriere van 

Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder, geboren 4 maart 1999, rijdt in 2021 zijn zesde seizoen in de Grand Prix. De Rotterdammer rijdt voor het Pertamina Mandalika SAG Team in de Moto2 klasse. De weg naar de Grand Prix begon voor Bo al op vijfjarige leeftijd met een pocketbike. Na titels in diverse nationale en internationale kampioenschappen, waaronder de Red Bull MotoGP Rookies Cup, eindigde hij in 2016 in de Moto3 GP-klasse. Op deze pagina vertellen we je graag meer over de route van Bo naar het WK en over zijn jaren in de Grand Prix.

Erelijst Bo

Het begin! [2007 – 2010]

Bo maakte zijn eerste meters op vijfjarige leeftijd (2004) op een pocketbike. Vanaf 2007 neemt hij deel aan wedstrijden voor het NK pocketbike. In 2009 behaalt hij een tweede plaats in NK pocketbike. Ook wordt hij dat jaar geselecteerd om deel te nemen aan de Molenaar NSF100 talentencup. In deze competitie eindigt Bo gelijk als tweede in het kampioenschap. In 2010 wordt hij opnieuw tweede in de Molenaar NSF100 Cup en ook scoort hij een tweede plaats in het Europees kampioenschap.

2011

In 2011 rijdt Bo een volledig seizoen in zowel de Molenaar NSF100 Cup als de Moriwaki 250 Junior Cup. Het wordt een zeer succesvol seizoen, want Bo pakt in beide kampioenschappen de titel. In de Moriwaki 250 Junior Cup maakt hij tevens zijn debuut op de grote circuits. Ook eindigt Bo als in het EK NSF100 en krijgt hij een uitnodiging om deel te nemen aan de Red Bull MotoGP Rookies Cup selectie in Spanje.

2012

Opnieuw een dubbel kampioenschap! In de Moriwaki 250 Junior Cup weet Bo zijn titel te prolongeren. Daarnaast gaat de jonge Rotterdammer van start in de nieuwe Gamma Yamaha R125 Cup. Ook in deze competitie weet hij kampioen te worden. Hiermee zet Bo zijn totaal op vier titels binnen twee seizoenen.

2013

In 2013 rijdt Bo twee keer met een wildcard in de Pata European Junior Cup. Zowel de race op Assen als op de Nurburgring weet hij te winnen. Daarnaast rijdt Bo wedstrijden voor het RVB Racingteam in de Moto3 klasse. De British Moto3 wedstrijd op Assen weet hij glansrijk te winnen. Daarnaast wint hij ook de ONK-wedstrijd tijdens de Race of the Champions en scoort hij podiumplaatsen in het IDM. In najaar wordt Bo geselecteerd voor de Red Bull MotoGP Rookies 2014.

2014

Bo maakt zijn debuut in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Hij weet zijn thuisrace tijdens de Dutch TT te winnen en podium te scoren op Silverstone. Bo eindigt als negende in de eindstand. Daarnaast komt rijdt hij voor het Dutch Racing Team in het sterke Spaanse Junior-WK Moto3 kampioenschap, waarin hij vijftiende wordt in het klassement.

Aan het begin van het jaar krijgt Bo tijdens het KNMV Motorsportgala de Ben Majoor Trofee uitgereikt. Deze onderscheiding wordt gegeven aan het grootste motorsporttalent op dat moment. Bo wordt in 2014 opgenomen in de KNMV Talentenselectie en krijgt de internationale NOC-NSF status.

2015

Een prachtig seizoen! Met maar liefst acht overwinningen wordt de Rotterdammer glansrijk kampioen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. De basis voor de titel legt Bo in de beginfase van het seizoen met vijf zesges op rij, waaronder de dubbel voor eigen publiek. Ook met het Dutch Racing Team kent Bo een sterk seizoen. Op Le Mans pakt hij zijn eerste podium in het Junior-WK Moto3 en eindigt als zevende in het klassement.

Aan het einde van het seizoen krijgt Bo te horen dat hij een felbegeerd zitje heeft weten te bemachtigen bij het KTM fabrieksteam van Aki Ajo. Brad Binder wordt zijn teamgenoot. Het Grand Prix avontuur kan beginnen!

2016

Bo kent een sterk rookie-seizoen in de Grand Prix! Voor Red Bull KTM Ajo scoort hij zijn eerste top-tien klassering door negende te worden tijdens de Dutch TT. Zijn eerste podium volgt op Silverstone. Na een gevecht in een grote kopgroep rijdt Bo zelfs veelvuldig aan de leiding. Achter Brad Binder en Francesco Bagnaia finisht Bo als derde. Zijn tweede podium behaalt hij later dat jaar in Maleisië met opnieuw een derde plaats. Teamgenoot Binder wordt wereldkampioen. Bo eindigt als veertiende tijdens zijn debuutseizoen in het WK.

2017

Bo rijdt zijn tweede seizoen bij Red Bull KTM Ajo in het Moto3 wereldkampioenschap. Het seizoen loopt na hele sterke voorbereiding niet zoals de Nederlander het voor ogen had. Wel meldt hij zich meerdere keren van voren. Tijdens de Dutch TT rijdt Bo vanaf de tweede startplaats een periode aan de leiding. Na een hectische slotronde komt hij vallend over de finish. Ook in de Brno strijdt Bo voor de overwinning, maar finisht als vierde. Uiteindelijk eindigt met 65 punten met vijf top-tien klasseringen als vijftiende in het WK.

2018

Na twee seizoenen in het WK Moto3 stapt Bo over naar de Moto2 klasse. De Rotterdammer gaat rijden voor Tech3 Racing. Na een leerzaam seizoen heeft Bo na de zomerstop de stijgende lijn te pakken. In Thailand scoort hij zijn eerste punten met een veertiende plaats. Een race later op het Japanse Motegi gaat het goed fout. In de slotfase ploft het motorblok van Bo en daarbij doorboort een losgeslagen onderdeel zijn linker onderbeen met een open scheenbreuk tot gevolg. Vanwege dit ongeval kwam er een vroegtijdig einde aan het seizoen 2018.

2019

In 2019 gaat Bo rijden voor het Nederlandse team NTS RW Racing GP in de Moto2. Het is het tweede seizoen van de Japanse framebouwer NTS in de Grand Prix en dat betekent veel ontwikkelwerk. De start van het seizoen is veelbelovend. In Qatar heeft Bo de snelheid om met de top-tien mee te gaan en vervolgens worden er punten gescoord tijdens de races in Argentinië en Amerika. Het lukt daarna niet om deze lijn door te trekken. Later in het jaar scoort Bo nog wel punten in Oostenrijk en Australië.

2020

Bo rijdt ook in het seizoen 2020 voor NTS RW Racing GP in de Moto2 categorie. De start in Qatar is geweldig met een kwalificatie op de tweede startrij en met een elfde plaats in de race. Er volgde een lange ‘coronastop’ en in de tweede helft van het jaar kende Bo een moeizame herstart. Aan het einde van het seizoen wist hij zich knap te herstellen met een sterke reeks van driemaal punten op rij. Tijdens de GP van Valencia wist een Bo een keurige achtste plaats te scoren, zijn beste resultaat in deze klasse.

Erelijst Bo Bendsneyder

2007
*11e NK pocketbike junior-A
2008
*6e NK pocketbike Junior Open
2009
*NK pocketbike Junior B 2e
* 2e Molenaar NSF100 Championship
2010
* 2e Molenaar NSF100 Championship
* 2e EK NSF100 Witgenborn(D)
* 10e World Final Albacete NSF100 met een baanrecord
2011
*Kampioen Molenaar NSF100 Championship
*3e EK NSF100
* Kampioen Moriwaki 250cc GP3 Junior Cup
* Uitnodiging voor selectie Red Bull MotoGP Rookies Cup
2012
*Kampioen Gamma Yamaha R125 Cup
*Kampioen Moriwaki 250cc GP3 Junior Cup
*Uitnodiging voor selectie Red Bull MotoGP Rookies Cup
2013
*Overwinning British Moto3 wedstrijd in Assen
*Overwinning Pata European Junior Cup in Assen en Nürburgring
*Overwinning ONK Moto3 Race of the Champions
*8e in IDM Moto3 voor RVB Racingteam
*Geselecteerd voor Red Bull MotoGP Rookies Cup 2014
2014
*Overwinning Red Bull MotoGP Rookies Cup tijdens Dutch TT
*9e in eindklassement Red Bull MotoGP Rookies Cup
*15e in Spaans Moto3 kampioenschap met Dutch Racing Team
2015
*Kampioen Red Bull MotoGP Rookies Cup met 8 overwinningen
*Podiumplaats in het Junior-WK Moto3 op Le Mans met het Dutch Racing Team
*7e in eindklassement Junior-WK Moto3
2016
*Podiumplaatsen op Silverstone en Sepang in WK Moto3
*14e WK Moto3 met Red Bull KTM Ajo [78 punten]
2017
*15e WK Moto3 met Red Bull KTM Ajo [65 punten]
2018
*29e WK Moto2 met Tech3 Racing [2 punten]
2019
*26e WK Moto2 met NTS RW Racing GP [7 punten] 
2020
*23e WK Moto2 met NTS RW Racing GP [18 punten]